onsdag den 2. december 2015

Grimhedspunkter og Den uhyggelige dal

Mine grimhedspunkter  

§1: Noget usymmetrisk §2: Noget unaturligt §3: Ofte rådne/og spidse tænder §4: Ofte uden hår på hovedet §5: Ofte urealistisk, dybt siddende og mørke øjne §6: Ofte meget tynde eller meget muskuløse §7: Huden er ofte rynket, blegt og har folder §8: Ofte få farver §9: Ofte lange, tynde finger med spidse negle


Den uhyggelige dal

I Den uhyggelige dal får vi af vide, at jo mere monstre og robotter ligner mennesker, jo mere uhyggelige er de. Vi har svært ved at føle noget for robotter der ikke ligner mennesker, men lige så snart de får øjne, mund og så videre, får vi et helt andet forhold til dem. På et tidspunkt ligner robotter mennesker så meget, at det bliver uhyggeligt for os mennesker. Nogle gange kan vi blive helt i tvivl om, hvor vidt det er et menneske eller en robot - der vil den eneste måde kan forskel på dem være, at de går mere kluntet end vi mennesker gør. Når robotterne ligner mennesker, og vi bliver i tvivl hvad det egentlig er, er det vi bliver bange og det bliver uhyggeligt.

Den uhyggelige dal er et sted med væsner der ligner mennesker, men ikke er mennesker befinder sig.

tirsdag den 24. november 2015

ARoS






ARoS er et kunstmuseum. Det blev opført i 1858, men dengang hed det Århus Kunstmuseum. Der gik ikke lang tid før det gik op for dem at det var alt for småt til dem. Værkerne hang i et mørkt rum, og de hang meget tæt, og kunneikke komme til sin ret. I 1968 flyttede de til nye lokaler i forlængelse af universitetet. Det var nyt, store og der var mere luft til værkerne. Man valgte at værkerne skulle hænge på hvide vægge, for det var dengang blevet moderne. Der skulle være meget mere afstand mellem malerierne, så man kunne få den fulde oplevelse af dem. Men allerede få år efter de var flyttet til nye lokaler, var det igen et problem med pladsen, man havde simpelthen ikke plads til alle de nye værker. I  2004 åbnede ARoS, og der var der lavet plads og luft til alle de nye værker. Det nye museum ligger lige i centrum af Århus.

Arkitekturen
D. 8. april 2004 åbnede det sprit nye kunstmuseum som sagt.
Når man står udenfor ARoS ser man en stor firekantet bygning med en lang trappe nede fra fortorvet. Hvis du står ved enden af trappen, er det som om trappen en en forlængelse af fortorvet, man føler sig velkommen og budt indenfor. Når du træder ind på museset bliver man mødt af en kæmpe hal med højt til loft og en kæmpe hvid spiral-formet trappe.
I starten var det meningen, at man ville holde det helt hvidt, for at vise "den nye verden".
Men der gik ikke lang før man fandt ud af, at man blev nød til at have en smule vejledning til gæsterne. Så der blev hængt små mærker ved billetsalget, elevatoren og ved butikken. ARoS har ikke en bestemt måde man skal gennemgå museset på, de vil gerne, at man selv går på opdagelse, så man selv kan skabe sine egne oplevelser og veje gennem museset. Når man står på trappen kan man kigge ind mod centrum af Århus.

BOY
På den nederste etage på ARoS kan man se figuren BOY. Han står ud til et stort vindues parti og med højt til loftet, så han virkelig kommer til sin ret.  Da man skulle placere BOY havde man kun to muligheder, for man ville ikke have, at han skulle have loft over sig, fordi det ville skabe en stemning af indelukkethed. Skulpturen BOY forstillen en dreng siddende i hug. Drengen er lavet af glasfiber og silikone. BOY er 4,5 meter høj, kunstneren som har skabt BOY er, Ron Mueck i 1999. Når man går rundt om BOY får man en følelse af, at han kigger på én og virker meget ægte. Grunden til han virker så ægte er, at han er fremstillet i de materialer, som han er. Størrelsen giver den virkning, at han virker mere spændende og ikke bare som en almindelig dreng.

Your Rainbow Panorama
Your Rainbow Panorama er en rund cirkel med en gang i regnbuefarvet glas. Rainbow Panorama blev opført i 2011 og kunsteneren bag regnbuen er Olafur Eliasson. Rainbow Panorama er 52 meter i diameterog er monteret på museets tag. Når man går gennem de kolde farver virker det hele meget mere trist, og omvendt når man går i de varme farver virker det hele mere glad og positivt.
Det symbolske ved Your Rainbow Panorama er, at indenfor kristendommen betyder regnbuen, at Gud har lovet at det aldrig vil regne så meget igen.

De 9 rum
De 9 rum er sansekunst og  installationskunst. Det er Olafur Eliason der er hovedet bag det rum jeg har valgt at fokusere på. Det hedder surroundings, det er en masse spejle, hvor der er huller forskellige steder, hvor man kan gå ind eller stikke hovedet ind. Når man går rundt inde i "Surroundings" bruger man øjnene meget for de der er så mange spejle. Den konkrete genstand der er i Sorroundings er spejle. Værket kræver ikke rigtig nogen form for håndværksmæssige evner. Hvis man slukkede lyset ville værket være lig 0, der vil slet ikke være noget at se, fordi det jo er øjnene man bruger.                                              

lørdag den 14. november 2015

Billedkunst d. 4-11-15

Tableau vivant og parafrase


Tableau vivant:

Tableau vivant som på dansk betyder 'levende billede', er en måde at gengive en historisk begivenhed på. Det kunne f.eks være en bibelsk historie.


Parafrase:

Parafrase er en metode, hvor man frit kan bearbejde et andet kunstværk. Man kan tage udgangspunkt i et kunstværk og gøre det til ens eget, ved at sætte sit præg på det.


Vi har selv prøvet at arbejde med parafrase. Her er resultatet.

   

onsdag den 7. oktober 2015

Billedkunst d. 7-10-15

Hvordan kan man se at billedet er fra middelalderen?

En af de ting der kendetegner billeder fra middelalderen er, at de er malet meget flade. Det skal forstås på den måde, at man faktisk har malet dem, på den måde der var nemmest for kunstneren. Det kan f.eks. er hesten malet fra siden, fordi de synes/eller ikke kunne se hvordan man skulle male den forfra. En anden ting man kan se er, at der er brugt meget tertitære farver, men på billedet som vi fik vist i klassen kunne man se at blå var en af de mere sjældne farver.
Værkerne er også altid malet direkte på væggen. Man har altså ikke malet det derhjemme, og taget med ud til det sted hvor det skulle hænge. Endnu en ting der kendetegner billeder fra middelalderen er, at de har en lukket tegneflade. Det vil sige at der er tegnet et omrids/kant og så har man fyldt farve i bagefter. Lidt lige som da vi var små og malede i malebøger.

tirsdag den 6. oktober 2015

Billedkunst d. 23-9-15

Farveperspektiv 
Farveperspektiv er det der skaber dybde i billederne. De kolde farver trækker sig fra øjet. de skaber altså baggrunden. Varme farver trækker sig i mod øjet - det kommer altså hen i mod os.  De kolde farver virker fjerne, og de varme farver virker mere nære. 



Horisontlinje 



Når horisontlinjen er så langt nede i billedet, får det himlen til at se kæmpe stor og uendelig ud.
Hvis horisontlinje havde lagt længere oppe, ville marken derimod komme til at se kæmpe stor ud.



På det her billede er det havet der er meget stort, fordi det fylder størstedelen af billedet.


Mit eget billede
Jeg startede med at male hele billedet en lys farve, og derefter lavede jeg bare farven lidt mere mørk, og næste gang endnu mere. Sådan forsatte jeg indtil jeg havde lavet nok forskellige farver. Da jeg var færdig med at lave alle de forskellige nuancer malede jeg et sort træ i højre side af billedet.

onsdag den 16. september 2015

Billedkunst d. 16-09-2015

1.
Mine tanker om konceptuel kunst.
Jeg er ikke helt klar over hvad mine tanker omkring konceptuel kunst er. På den ene måde synes jeg det er en sjov måde at lave kunst på, men omvendt synes jeg også det er lidt "billigt". Det skal forstås på den måde, at jeg synes man slipper lidt nemt om det, når man bare tager et produkt/materiale der produceret. Men jeg synes også at det er lidt sjovt at man kan tage helt almindelige hverdags ting og omdanne det til kunst.
Jeg kan faktisk godt lide at læse kunstværkerne. Der kan man nemlig danne sine egne billeder af hvordan det hele ser ud. Det synes jeg er rigtig fedt, for på den måde er der ikke noget der er rigtig eller forkert.
Jeg synes det er kunst når der har været en kunstner indover og der er en dybere tanke med det hele.
Jeg synes både kunstværket er færdigt når der både er en dybere tanke, men også når der er et objekt.
Men inden billedkunst lektionerne i dag ville jeg helt sikkert have sagt at det kun var, når der var et produkt man kunne vise frem.
Ja, jeg synes stadig det er kunst selvom jeg kan lave et kunstværk der er stort set magen til.
For kunsteneren har jo originalen, men vi kan snildt lave en der er magen til.
På en måde er jeg jo, men jeg er ikke kendt, så ikke helt på sammen måde som en kendt kunster.

2.



De to billeder er ens på det punkt, at vi har fået de samme instruktioner. På begge billeder er der også 2,5 kvadrater og der er kryds og diagonale streger i dem begge.
De har ikke sammen størrelse, og der er mange flere krydser og diagonale streger på den ene end den anden. Hvis jeg skulle have lavet den helt selv ville jeg måske ikke have fyldt den så meget ud.

onsdag den 9. september 2015

Billedekunst 9-9-15



1.
Mine tanker om Abstrakt Ekspressionisme

Jeg synes det har været en rigtig sjov måde at arbejde på. Jeg synes det er fedt at det hele ikke behøver at ligne noget. Det er en rigtig sjov måde at arbejde på når man bare kan klaske en masse maling på et lærred. Det er rigtig fedt med så mange lag maling, så kan man nemlig skabe en helt masse dybde i billedet. Det fungere rigtig godt.

Skabte nogle af værkerne føleser i dig?

Jeg synes ikke på den måde de skabte følelser i mig, men jeg synes det er rigtig sjovt, at man kan kigge på billederne og skabe sine egne ideer om hvad det skal forstille. Man kan selvfølgelig se at der er nogle af billederne der er mere dystre end andre. F. eks hvis billedet er meget mørkt, aå har man allerede skabt tanker om at der må være en del ondskab og had i billedet.

Hvordan var det at se på malerierne uden at vide noget om dem?
Det kunne jeg faktisk rigtig godt lide, for når man ikke ved noget om dem er der plads til , at man kan lade fantasien få frit løb. Der er ingen er ingen der kan svarere rigtig eller forkert, og det synes jeg egentlig der var meget rart. Det er også rigtig spændende at høre hvilke tanker de andre fra holdet har haft, for et kunstværk kan virkelig fortolkes på mange forskellige måder. En person synes at et billeder viser en del kærlighed, hvor en anden kan synes at den er ret dyster.


2.

De to billeder jeg har tegnet har det til fælles, at de begge beskriver en følelse ved hjælp af farver og former. De adskiller sig på den måde at de beskriver hver deres følelse, den ene beskriver uendelig lykke, og den anden beskriver fare. Jeg kiggede på de forskellige farvers betydning, og ud fra det bestemte jeg hvilke farver der skulle bruges til at beskrive følelserne på malerierne. Nej, der er ikke noget jeg ville ændre lige pt. Men det kan jo komme. 

3. 

onsdag den 2. september 2015

Billedkunst onsdag d. 2 september 2015

















Vi har i dag arbejdet med billedet af Svend Wiig Hansen. Billedet hedder Angstens offer.



Senere skulle vi arbejde med centralperspektiv. Vi skulle selv prøve at lave et forsvindings punkt. Det har vi forsøgt på ved at lave en 3D kasse.

onsdag den 19. august 2015

Farver

I dag i billedkunst har vi haft om farver. Vi har arbejdet med farvecirklen. I farvecirklen er der forskellige navne for de forskellige områder. Primærfarverne er de tre inderste farver, blå,gul og rød. De sekundærefarver er dem der er i den midterste cirkel, grøn, orange lilla. Den yderste cirkel kalder man for de komplementerefarver. Et eksempel på en komplementærfarve kan være gul og lilla, det er der fordi der er så stor foreskel mellem de to farver. Når man snakker om farvecirkelen er der også noget der hedder nabofarver, det giver lidt sig selv hvad det er, men det er de farver der ligger ved siden af hinanden. I en farvecirkel er der også kolde og varme farver. De kolde farver er grøn, blå og lilla, mens de varme farver er rød, gul og orange. Kolde farver kan godt virke lidt dystre, hvor de varme farver er meget varmere og mere kærlige. Hvis man maler et helt rum rødt, kan man faktisk måle på menneskers temperatur, at de bliver mere varme indeni. Tertiære farver er jordfarver, altså de brune og mørke nuancer. Akrome farver er farver uden noget farve, det er altså sort og hvid. Pastelfarver er farver der er meget lyse. Man kan tage nogle af de primære farver og blande dem med hvid, og så får man pastelfarverne.

I dag skulle vi også lave et abstrakt maleri, vi måtte kun bruge to farver. Jeg valgte at brug den primære farve rød og den akrome farve hvid. Vi måtte blande de to farver lige så meget som vi ville, der skulle bare være en diagonal linje eller en cirkel på maleriet.  
Her kan man se en farvecirkel 

fredag den 14. august 2015

Hvad er billedkunst på gymnasiet?

Billedkunst på gymnasiet er slet ikke det samme som i folkeskolen - langt fra endda .
I folkeskolen gik det meget ud på at man skulle lærer at blande farver og male. På gymnasiet handler det om at vi skal analysere billeder, malerier osv. I billedkunst skal vi ikke kun male, vi skal også lave skulture. Vi skal også kigge på de forskellige perioder - det var vi allerede lidt inde på i de første lektioner vi havde. Endnu en forskel fra folkeskolen til gymnasiet er at vi ikke kun skal have praktisk undervisning, men også teori.