tirsdag den 24. november 2015

ARoS






ARoS er et kunstmuseum. Det blev opført i 1858, men dengang hed det Århus Kunstmuseum. Der gik ikke lang tid før det gik op for dem at det var alt for småt til dem. Værkerne hang i et mørkt rum, og de hang meget tæt, og kunneikke komme til sin ret. I 1968 flyttede de til nye lokaler i forlængelse af universitetet. Det var nyt, store og der var mere luft til værkerne. Man valgte at værkerne skulle hænge på hvide vægge, for det var dengang blevet moderne. Der skulle være meget mere afstand mellem malerierne, så man kunne få den fulde oplevelse af dem. Men allerede få år efter de var flyttet til nye lokaler, var det igen et problem med pladsen, man havde simpelthen ikke plads til alle de nye værker. I  2004 åbnede ARoS, og der var der lavet plads og luft til alle de nye værker. Det nye museum ligger lige i centrum af Århus.

Arkitekturen
D. 8. april 2004 åbnede det sprit nye kunstmuseum som sagt.
Når man står udenfor ARoS ser man en stor firekantet bygning med en lang trappe nede fra fortorvet. Hvis du står ved enden af trappen, er det som om trappen en en forlængelse af fortorvet, man føler sig velkommen og budt indenfor. Når du træder ind på museset bliver man mødt af en kæmpe hal med højt til loft og en kæmpe hvid spiral-formet trappe.
I starten var det meningen, at man ville holde det helt hvidt, for at vise "den nye verden".
Men der gik ikke lang før man fandt ud af, at man blev nød til at have en smule vejledning til gæsterne. Så der blev hængt små mærker ved billetsalget, elevatoren og ved butikken. ARoS har ikke en bestemt måde man skal gennemgå museset på, de vil gerne, at man selv går på opdagelse, så man selv kan skabe sine egne oplevelser og veje gennem museset. Når man står på trappen kan man kigge ind mod centrum af Århus.

BOY
På den nederste etage på ARoS kan man se figuren BOY. Han står ud til et stort vindues parti og med højt til loftet, så han virkelig kommer til sin ret.  Da man skulle placere BOY havde man kun to muligheder, for man ville ikke have, at han skulle have loft over sig, fordi det ville skabe en stemning af indelukkethed. Skulpturen BOY forstillen en dreng siddende i hug. Drengen er lavet af glasfiber og silikone. BOY er 4,5 meter høj, kunstneren som har skabt BOY er, Ron Mueck i 1999. Når man går rundt om BOY får man en følelse af, at han kigger på én og virker meget ægte. Grunden til han virker så ægte er, at han er fremstillet i de materialer, som han er. Størrelsen giver den virkning, at han virker mere spændende og ikke bare som en almindelig dreng.

Your Rainbow Panorama
Your Rainbow Panorama er en rund cirkel med en gang i regnbuefarvet glas. Rainbow Panorama blev opført i 2011 og kunsteneren bag regnbuen er Olafur Eliasson. Rainbow Panorama er 52 meter i diameterog er monteret på museets tag. Når man går gennem de kolde farver virker det hele meget mere trist, og omvendt når man går i de varme farver virker det hele mere glad og positivt.
Det symbolske ved Your Rainbow Panorama er, at indenfor kristendommen betyder regnbuen, at Gud har lovet at det aldrig vil regne så meget igen.

De 9 rum
De 9 rum er sansekunst og  installationskunst. Det er Olafur Eliason der er hovedet bag det rum jeg har valgt at fokusere på. Det hedder surroundings, det er en masse spejle, hvor der er huller forskellige steder, hvor man kan gå ind eller stikke hovedet ind. Når man går rundt inde i "Surroundings" bruger man øjnene meget for de der er så mange spejle. Den konkrete genstand der er i Sorroundings er spejle. Værket kræver ikke rigtig nogen form for håndværksmæssige evner. Hvis man slukkede lyset ville værket være lig 0, der vil slet ikke være noget at se, fordi det jo er øjnene man bruger.                                              

Ingen kommentarer:

Send en kommentar